Måla ute

Hur ofta du bör måla fasaden, verandan och dina trädgårdsmöbler beror på skicket och läget. Fönstren kallas ofta husets ögon och behöver lite extra omtanke.
När det gäller fasadfärg kan det vara bra att ta en titt i kvarteret för att se hur andra hus som liknar ditt har färgsatts. Underlaget är avgörande för slutresultatet. Lasyr används bara på trä och måste underhållas ofta. Täcklasyr är en lasyr som ger träkänsla men ändå täcker. Täckande färg bildar en helt täckande yta och har hög väderbeständighet. Om du är osäker på vilken färg som passar ditt hus – prata med oss så kommer vi ut och gör en husbesiktning.caparol-carat-10lit
Checklista
Kvast, borste och stålborste
Hink
Stege
Pensel
Skruvmejsel/kniv
Gummihandskar
Målartvätt
Algtvätt
Skyddsplast/skyddsplast
Fönsterkitt
Färgskrapor
Färg/olja
Skyddsglasögon
Maskeringstejp
Byggnadsställning
Bra väder
En kompis som hjälper till
Bra att veta när du ska måla ute.
– Innan du börjar – skydda växter, dörrar, fönster och grund med plast. Tänk på att plasten kan bli hal.
– Alg- och mögelangrepp tvättas bort med algtvätt. Använd gummihandskar och skölj noga med vatten. Skrapa och slipa bort all löst sittande färg. Damma av med borste.
– Börja med att impregnera trärena ytor med impregneringsolja. Sedan grundmålas allt. Slipa ytterligare en gång. Damma av och färdigstryk två gånger. Kom ihåg att stryka extra flödigt på och vid ändträ.
– Vid lasering av nytt trä är det en fördel om du impregnerar och laserar en gång innan montering.
– När det gäller järn och plåt, rengör som vanligt och borsta därefter med stålborste. Rostskyddsmåla därefter och färdigstryk sedan två gånger. Är ytan förzinkad – vilket är vanligt på t.ex. beslag och hängrännor.
– Att måla fönster utvändigt innebär att du målar framsida, underkant, framkant, ovankant, halva bakkanten och mellan fönstren. En bra idé är att måla ca 2 mm ut på glaset för att hindra fukt att tränga in.
– Vid fasadmålning är det viktigt att måla på torra, rena ytor. Måla aldrig i direkt solljus eller vid lägre temperatur än +8 grader C. Börja med att sparmåla mot husets grund, fönster, snickerier etc. Grundmåla sedan fasadytan och färdigstryk med roller eller bred pensel.
– Om du har en putsad fasad, kolla om putsen har god vidhäftning och är väl bunden. Gammal och lös kalkfärg måste avlägsnas innan målning. Var särskilt noga med att skydda fasadens fönster, eftersom silikatfärg etsar glas. All färg för putsade ytor måste kunna ”andas” för att kunna avlägsna fukt som samlas i väggen.
Lycka till!