Tapetsera

Tapetsering
Med moderna tapeter är tapetsering enkelt. Noggrann måste man fortfarande vara, men rätt inställning och några handfasta råd gör att jobbet går fortare än man anar. Här följer några saker att fundera på innan du sätter igång.

Checklista
Pensel och roller
Tapetborste eller tapetverktyg i plast
Rakblad och kniv
Linjal
Täckpapp för golvet
Tapetlim
Lod och sax
Tumstock
Hink med vatten och en tvättsvamp
Tapetbord
Skärlinjal med skärkloss
En kompis som hjälper till

Bra att veta när du ska tapetsera.
– Omsorgsfullt underarbete är A och O för ett bra tapetseringsresultat. Grundregeln är att väggen alltid ska vara torr och jämn.
– Riv bort lös tapet, spacklar och slipar. En god idé är att grundmåla med en lämplig grundfärg, då får hela underlaget samma färg. En del tapeter behöver man inte måla under. Prata med oss så berättar vi hur du ska göra. Därefter slipas målade ytor lätt.
– Kontrollera att rullarna är felfria och att alla har samma trycknummer/färgbad. Det gör att inga överraskningar dyker upp när tapetseringsarbetet fått upp farten.
– Genom att lägga två rullar vid sidan av varandra så bekantar man sig med mönstret och ser hur det ska passa ihop mellan våderna.
– Beroende på tapetsort så följer du de anvisningar som medföljer.
– När det blivit dags att skära rent mot golvsockel och tak så är en stor spackel ett bra stöd när du skär. Byt rakblad ofta.
– Bra ventilation gör att arbetet blir trevligare och att tapeten torkar snabbare.
-Spara överbliven tapet för framtida lagning. Spara även tapetens etikett om du behöver komplettera!
Lycka till!