Måla inne

Målning inne
Att måla inne är enkelt med dagens färger. Vissa färger täcker så bra att det räcker med en enda strykning. För att välja rätt sorts färg är det bra att undersöka vad det är för material på väggen.
En bra sak att tänka på är att ju större ytan är, desto starkare upplevs färgen. En mörk färg gör rummet mindre och mysigare, medan en ljus färg öppnar upp.
Ta gärna med en provburk hem och provmåla en liten del av väggen.

Checklista:
-Målartvätt
-Skyddshandskar
-Väggspackel
-Sandpapper
-Maskeringstejp
-Skarvremsor
-Färg
-Pensel och roller
-Teleskopskaft
-Skyddspapp eller skyddsplast
-Vass kniv
-Skyddsglasögon och munskydd
-En kompis som hjälper till

 

Bra att veta när du ska måla inomhus.
– Eftersom färg lätt kan skvätta är det bra att täcka golv och möbler med skyddspapp eller plast. Då slipper du lägga flera timmar på rengöring när själva målningsarbetet är färdigt.
– Använd tejp för att maskera fönsterlister, dörrkarmar, golvlister med mera.
– Bryt strömmen och plocka därefter bort skyddskåporna från stickkontakter och strömbrytare.
– Vid målning av tak inomhus måste takytan undersökas. I köket behöver eventuellt stekfett tvättas bort annars fäster inte den nya färgen. För att vara på den säkra sidan att inte fettfläckarna ska blöda igenom kan man pantentera med en oljebaserad färg.
– Omsorgsfullt underarbete är A och O för ett bra resultat. Grundregeln är att väggen alltid ska vara torr och jämn. Det gäller både väggar och tak.
– Var noggrann med att spackla ut hål, ojämnheter och skarvar så att ytan blir helt slät. När spacklet torkat slipas alla ytor, gärna med slipklots på ledat skaft. Med skyddsglasögon och munskydd så slipper du slipdamm i ögon, nästa och mun. I hörn och andra svåråtkomliga ställen är det lättast att använda slippapper utan klots.
– Börja med att måla hörn, kanter och eventuella lister med pensel och använd roller till resten. Rolla alltid åt samma håll. Då blir resultatet blir jämnt och fint, istället för flammigt. Måla hela ytan 1- 2 gånger.
Lycka till!